EPDM-dakbedekking: meest gestelde vragen

Bij EPDM Solutions zijn wij gepassioneerd door onze job als dakwerker. Elk dak wordt met vol enthousiasme aangepakt. We praten dan ook vaak honderduit over jouw EPDM-dakwerk en laten geen enkele vraag onbeantwoord. 

Uit onze jarenlange ervaring als dakwerkers in Oost- en West-Vlaanderen hebben wij een reeks van de meest gestelde vragen over EPDM-dakbedekking voor jou op een rijtje gezet. Staat jouw specifieke vraag er niet tussen? Aarzel niet ons te contacteren.

Even opmerken: we gebruiken regelmatig (technische) termen binnen het team van EPDM Solutions. Deze zijn nodig om intern vlot en foutloos te communiceren. Maar we beseffen natuurlijk ook dat veel van die vaktermen niet meteen voor iedereen duidelijk zijn. Om jou goed te informeren, is het dus handig als we deze termen verder toelichten. Hiervoor hebben we een EPDM-woordenboek aangelegd. 

EPDM staat voor “Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer”. Deze productgroep bevat synthetische rubbers die samen een perfect werkbaar en beschermend geheel vormen voor diverse toepassingen. EPDM wordt in vele vormen op de markt gebracht. Als folie is EPDM ideaal voor de afwerking van jouw plat dak. 

Daarnaast vind je EPDM vaak terug in de automobielsector onder de vorm van afdichtingsringen en afdichtingsstrips aan ramen en deuren. Transportbanden, slangen en vijverfolie zijn andere voorbeelden die aantonen dat EPDM een uiterst kwaliteitsvol en veelzijdig materiaal is.

Ontdek hier waarom EPDM de beste keuze is voor jouw plat dak.

Natuurlijk.

Is er ergens een lek ontstaan, dan kunnen wij dat voor je oplossen. Heeft jouw plat dak een iets oudere EPDM-laag, dan opteren wij wel voor een volledige vervanging. De kans is dan namelijk heel groot dat er op de eerste herstelling snel een tweede volgt. 

Wij komen graag ter plaatse om de staat van jouw dak in kaart te brengen. Zo kunnen we jou precies uitleggen wat jouw plat dak nodig heeft en weet jij perfect waar je aan toe bent. 

Klik hier voor een gratis plaatsbezoek aan te vragen

Nee, een plat dak is eigenlijk niet helemaal waterpas. Het is aangewezen om je plat dak onder een kleine hoek te plaatsen, met een hellingsgraad van 2%.

De reden daarvoor is heel simpel: water loopt altijd naar het laagste punt. Bij een volledig plat dak blijft het water stilstaan met plasvorming en ophoping van vuil tot gevolg. De lichte helling die bij het aanleggen aan je plat dak wordt gegeven valt nauwelijks op, maar maakt dus wel het verschil tussen nat en droog, vuil of proper, beschadigd of intact.

Lees meer…

Afhankelijk van jouw dak kiezen wij voor de beste manier om EPDM te bevestigen. EPDM-folie wordt geleverd in grote rollen. Daardoor kan een dak tot 450m² (!) in 1 stuk en dus naadloos worden geplaatst. De kans op lekken wordt op die manier verwaarloosbaar klein.
EPDM kan op verschillende manieren worden bevestigd:

  • Met ballast: daarbij wordt de EPDM op zijn plaats gehouden door een gewicht, bijvoorbeeld met kiezelstenen;
  • Een bitumenlaag: deze laag is bevestigd aan de EPDM-toplaag en zal met de ondergrond versmelten door deze met warme lucht te verwarmen. 
  • Door verlijming: hierbij wordt het volledige oppervlak van de EPDM met de ondergrond verbonden. Dit is de beste manier om EPDM te bevestigen.  

Wij kiezen steevast voor kwalitatieve EPDM van onze leveranciers die we verlijmen met de ondergrond. Daarbij bevestigen we eventuele naden lekvrij op elkaar. 
Bij heel grote oppervlakken kiezen we voor een mechanische ‘kimfixatie’ die ervoor zorgt dat bewegingen in de ondergrond en eventuele spanningen in de folie worden opgevangen. Dit voorkomt rimpels, blazen en lostrekken van EPDM. 

Wij kiezen heel bewust voor een naakte EPDM voor jouw plat dak. Het is een duurzaam product, bestand tegen UV en ozon en het oogt mooi. Bovendien heeft het een hoge elasticiteit en laat het zich makkelijk koud verwerken.

EPDM rubber voor jouw plat dak is verkrijgbaar in verschillende diktes. Meestal is een dikte van 1,20 mm voldoende, zelfs als je zonnepanelen op je EPDM-dak wil plaatsen. In dat geval gebruiken we speciale rubbertegels waar het onderstel van jouw zonne-installatie op kan rusten zonder door de EPDM te prikken.

Wil je een groendak aanleggen? Dan gaan we over tot het leggen van 1,52 mm dik rubber op jouw plat dak. Wortels van planten en struiken groeien daar dan zeker niet doorheen. 

De EPDM folie die wij gebruiken bevat vuurvertragende bestanddelen. Daardoor is het gewicht lichtjes hoger dan sommige andere EPDM folies.

  • EPDM van 1,20 mm dik weegt 1,51 kg/m²;
  • EPDM van 1,52 mm dik weegt 2,10 kg/m²

Je wil natuurlijk het oppervlak van je plat dak ten volle benutten om het regenwater op te vangen.
Misschien heb je al gehoord over verkleurd regenwater door gebruik van EPDM-folie als dakbekleding?

Onze leveranciers produceren een EPDM folie die niet verkleurt of afgeeft. De naakte EPDM geeft een gladder oppervlak waardoor geen vuil blijft hangen en het regenwater helder blijft. Het wordt zelfs gebruikt als bekleding in waterbekkens.
Uiteraard bezorgen wij je graag alle technische fiches die dit ondersteunen. Zo willen we jou optimaal informeren voor onze dakdekkers aan jouw dakwerken beginnen.

Isoleren van je plat dak geeft recht op verschillende premies en tegemoetkomingen. EPDM Solutions helpt je graag bij het opstellen van jouw dossier.

De meest recente inkomenscategorieën vind je steeds terug op onze overzichtspagina van premies

Het meest up to date overzicht van de premies voor het aanleggen, renoveren en isoleren plat dak kan je terugvinden op onze overzichtspagina van premies

Om een optimaal rendement te genereren en ook te voldoen aan de aankomende nieuwe isolatienormen, raden wij minimum 10 cm PIR-isolatie aan bij renovatie van een dak. Deze 10 cm isolatie geeft een R-waarde van 4.50 m²K/W wat een mooi rendement oplevert. Bovendien kan je hierbij ook genieten van premies. 

Bij nieuwbouw wordt al gauw 14 cm tot 20 cm toegepast. 

Sowieso zal alle isolatie vanaf 10 cm zeer zeker voelbaar zijn in de woning. In de winter zal de aangename warmte binnen blijven en in de zomer zal de aangename frisse temperatuur binnen beter behouden kunnen worden.

Het meest up to date overzicht van de premies voor het aanleggen, renoveren en isoleren plat dak kan je terugvinden op onze overzichtspagina van premies. EPDM Solutions helpt bij het opstellen van je dossier en het aanvragen van alle premies, subsidies en tegemoetkomingen bij de wanneer je je plat dak aanlegt.

PUR staat voor Polyurethaan.
PIR is de afkorting van Polyisocyanuraat.

EPDM Solutions biedt je telkens het beste product aan om je plat dak te isoleren. Zowel PIR als PUR zijn verkrijgbaar in hardschuimen platen, maar PIR heeft een beduidend hogere isolatiewaarde. Daardoor volstaan dunnere platen om eenzelfde bescherming te bieden. 

PIR heeft ook betere brandvertragende eigenschappen dan het traditionele PUR. Doordat deze platen geen vlam vatten, maar smelten in geval van brand, zijn jouw dak en woning dus beter beschermd.

Omdat wij zeker zijn van ons product, durven wij de wettelijke termijn van 10 jaar garantie overschrijden en geven we jou 15 jaar volledige garantie op alle uitgevoerde dakwerken. Met uitzondering van herstellingswerken. 

De eerste 10 jaar van deze termijn zijn daarenboven dubbel gedekt door onze leveranciers. 

Het is cruciaal dat jouw plat dak niet te lang onbeschermd blijft tijdens de werken.
Daarom volgen wij het weerbericht elke dag nauwlettend op. Zo kunnen wij perfect inschatten wanneer we jouw dakwerken kunnen uitvoeren.

Maar uiteraard houden we ook steeds rekening met de typische Belgische onvoorspelbare nattigheid. Wees er dus van bewust dat de dakwerken niet altijd kunnen opgestart worden op de voorziene uitvoeringsdatum. 

Doordat we zoveel mogelijk naadloos werken, bedekt het meegebrachte EPDM-doek de volledige breedte van jouw dak. Geen probleem dus bij regenval tijdens de werken. Kan het doek niet in één stuk worden gemonteerd, dan brengen wij sowieso zeilen mee om je dak mee te beschermen als het regent.

Dakwerken zijn essentieel, maar betekenen ook een hap uit je budget. Uiteraard wil je verschillende mogelijkheden vergelijken en een goede balans vinden tussen prijs en kwaliteit. Maar enkel prijzen vergelijken zal jou geen duidelijk beeld geven van de beste aannemer voor jouw project. Vergelijk daarom geen appelen met peren.

Ons voorstel gaat altijd uit van degelijke en duurzame materialen, geplaatst door ervaren dakdekkers en volgens een weldoordachte werkmethodiek die altijd resulteert in een kwalitatief en mooi afgewerkt plat dak.
Laat je dus zeker goed informeren over het soort EPDM, de dakisolatie, dakrandprofielen,… als je verschillende prijsopgaven tegen elkaar wil uitzetten. EPDM Solutions hecht veel belang aan professionaliteit, bereikbaarheid, ondersteuning, zekerheid en is een betrouwbare en stabiele partner voor jouw dakwerken. 

Een goede screening van de eerste partner is van het grootste belang. 

Vaak gaan wij zo op in het verhaal, dat we vergeten dat niet alle termen voor iedereen even duidelijk zijn. In ons dakdossier kan je de technische fiches terugvinden. Je projectadviseur kan altijd bijstaan bij technische aspecten. Je kan ook opzoeken in ons EPDM-Woordenboek. 

Leer hier alle technische termen kennen waar we op onze website en in je persoonlijk dakdossier over spreken.

Roofing is alom gekend en inderdaad iets voordeliger in prijs. Maar daar stoppen ongeveer de voordelen van roofing.
Wij zetten graag de voordelen van EPDM dakbedekking even op een rijtje:

  • Levensduur: met een dakbedekking in EPDM kan je tot 50 jaar weg, waar roofing na maximaal 25 à 30 jaar aan volledige vervanging toe is.
  • Plaatsing: EPDM laat zich heel makkelijk verwerken. Verlijmen of mechanisch bevestigen gaat een stuk sneller dan het branden van roofing. Bovendien is EPDM doorgaans in 1 stuk, waardoor er dus minder tijd gaat naar het dichten van naden.
  • Scheurvast: EPDM is een elastisch en behoudt zijn elasticiteit zowel bij warme als heel koude temperaturen. In tegenstelling tot roofing gaat het dus niet scheuren en kan je er dus winter en zomer op lopen zonder gevaar voor beschadiging. 
  • Waterrecuperatie: roofing is bekleed met kleine korrels die sporen kunnen nalaten in het regenwater en bijvoorbeeld afzetten in het toilet. EPDM daarentegen is volledig glad en dus beter geschikt voor het opvangen van regenwater.

Onze partners