Is een plat dak echt plat? Het antwoord is nee. Want een volledig waterpas plat dak zou enorm veel problemen veroorzaken. Daarom is het altijd aangewezen om met een hellingsgraad van 2% te werken. Nauwelijks te zien met het blote oog, maar wel voldoende om zorgeloos in het droge te zitten.

Waarom is een plat dak niet echt plat?

Het feit dat een plat dak toch een hellingsgraad heeft, kent een aantal goede redenen. We sommen hieronder de 5 voornaamste redenen op.

1. Vermijden van plassen water op je plat dak

Een plat dak dient om in het droge te zitten. Elke druppel water die binnen sijpelt is er een teveel. Water heeft altijd een lichte helling nodig om naar een bepaald punt te stromen. Is die helling er niet, dan blijft het op jouw plat dak liggen en krijg je plassen water. Die stellen op hun beurt de dakbedekking van je plat dak op de proef. Bovendien zoekt water steeds een uitweg. En het is vooral niet de bedoeling dat die uitweg richting je leefruimte gaat. Dankzij de lichte hellingsgraad stuurt jouw plat dak het water naar het punt waar het wel hoort te zijn. Het dak stuurt het water met andere woorden al in de juiste richting. Hierdoor zal het zelf niet op zoek gaan naar een uitweg.

2. Wegspoelen van vuil van je plat dak.

Alles wat buiten is, wordt snel vuil. Op jouw plat dak landen bladeren, takken, zand, mos, … Allemaal zaken die er eigenlijk niet horen. En die jouw plat dak kunnen beschadigen. Net daarom is het heel belangrijk dat dit vuil zo snel mogelijk weg gaat. Het liefst op een natuurlijke manier dankzij regenval en stromend water. Want anders zou je bijna elke week zelf op je plat dak moeten kruipen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gaat dit vuil dan je regenpijp niet verstoppen? Dat gebeurt inderdaad niet. Bij de afwerking van jouw plat dak hoort ook een rooster over je regenpijp. Die houdt het vuil tegen. Alles blijft dus netjes op die plaats. Het enige wat je af en toe moet doen is op dat ene punt het vuil wegnemen.

3. Verdeling van het gewicht van de dakconstructie

Een volledig plat dak draagt meer gewicht dan een dak met een lichte helling. Hierdoor kan je ernstig in de problemen raken. Zeker als er sneeuw of water op het dak blijft staan. De risico’s gaan van het verzakken tot zelfs het inzakken van de dakconstructie.

4. Efficiënte afvoer van regenwater

Water is het nieuwe goud. Je krijgt dus het liefst zoveel mogelijk regenwater tot in je regenput. Bij de afwerking van een plat dak gaat de helling daarom altijd richting de regenpijp. Zo zijn er geen omwegen en gaat al dat regenwater rechtstreeks naar de juiste plaats.

5. Langere levensduur voor jouw plat dak

Hoe langer jouw plat dak meegaat, hoe beter. Dat spreekt voor zich. EPDM dakbedekking heeft specifieke eigenschappen waardoor het lang meegaat. Zeker in combinatie met de juiste hellingsgraad.

Hoe geef je een plat dak de juiste hellingsgraad?

Jouw plat dak is aan vernieuwing toe. Maar je weet niet of in de constructie al een lichte helling voorzien is. Wat nu? Zal hier het betere kap- en slijpwerk aan te pas moeten komen?

We kunnen je geruststellen. Dat is niet altijd het geval. Uiteraard zal de dakconstructie bij een nieuwbouw hier onmiddellijk op voorzien zijn. Voor renovatie is er een andere oplossing. In dit geval wordt die hellingsgraad gecreëerd met isolatiemateriaal. Jouw plat dak goed isoleren is sowieso een must. Je hebt hier alleen maar voordeel bij. Dan is het handig om ineens op die manier ook met de juiste helling te werken.

 

 

 

 

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?