Ook de steenuil kiest voor een dak in strak EPDM-pak

EPDM Solutions plat dak voor de steenuil

VZW De Kerkuil brengt sinds 1998 het aantal steenuilen in Veurne en omstreken in kaart. Om het deze gevederde polderbewoners iets makkelijker te maken, werden door de jaren heen heel wat nestkasten voorzien rond boerderijen en knotwilgen. 
Deze nestkasten worden met veel zorg gemaakt volgens een specifieke vorm. Het donkere broedgedeelte bevindt zich achteraan en is toegankelijk via een slalom-gangetje. Dit houdt ongewenste gasten buiten en steenuilskuikens binnen. 
Het dak van deze kasten wordt traditioneel bekleed met asfalt. Geen slecht idee, want het kan makkelijk worden aangebracht en is relatief goedkoop.

Maar ondertussen is de dakbekleding van deze talrijke nestkastjes al aan een tweede onderhoudsbeurt toe. Het asfalt moet worden verwijderd, het oppervlak terug schoongemaakt en een nieuw laagje asfalt moet worden voorzien.

Onlangs mochten wij zo’n nestkastje in het duurzamere EPDM bekleden. Dit zal voor Natuurwerkgroep De Kerkuil VZW een stuk onderhoudskosten uitsparen!

EPDM Solutions plat dak voor de steenuil
EPDM Solutions plat dak voor de steenuil
EPDM Solutions plat dak voor de steenuil

Ook jouw plat dak verdient een strak EPDM-pak. De relatieve voordelen van asfalt wegen namelijk niet op tegen die van duurzamer EPDM.

  • EPDM wordt zoveel mogelijk in 1 stuk en dus naadloos geplaatst. Waar asfalt in smalle stroken met heel wat af te dichten overlappingen wordt geplaatst, is er bij EPDM veel minder sprake van gevaar op lekken; 
  • In tegenstelling tot asfalt is EPDM bestand tegen ozon, UV en zout. De levensduur van EPDM ligt daardoor beduidend hoger;
  • EPDM heeft een glad en zuiver oppervlak. Daardoor leent het zich veel beter voor regenwaterrecuperatie dan asfalt;
  • Er zijn meerdere methodes om EPDM op jouw plat dak te bevestigen, allemaal milieuvriendelijk en veilig. Lijmen is daarbij de meest duurzame keuze. Asfalt daarentegen wordt gebrand. Dit maakt het proces een stukje moeilijker en kan bovendien leiden tot brandgevaar.
Ook jouw huis met een plat dak? Contacteer EPDM Solutions.

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?