Wat hebben de renovatieplicht en jouw plat dak met elkaar te maken?

Wat hebben de renovatieplicht en jouw plat dak met elkaar te maken?

Energiezuinig of zelfs energieneutraal wonen. Dat is de doelstelling tegen 2050. Jouw energielabel toont aan hoe energievriendelijk jouw woning is. Koop je als particulier een woning aan met energielabel E of slechter? Dan ben je verplicht om binnen de 5 jaar minstens label D te behalen. Hoe behaal je dit label? Wat hebben de renovatieplicht en jouw plat dak met elkaar te maken?

Jouw plat dak als startpunt van je renovatieplicht

Is jouw plat dak niet geïsoleerd? Dan waait tot 30% van je energie los via het dak naar buiten. Dat is wellicht even schrikken, zeker gezien de hoge energieprijzen. Bovendien is dit met het oog op het klimaat onverantwoord. Het is pure verspilling voor je portemonnee én voor het milieu. Wacht dus niet langer om hier werk van te maken.

Voorwaarden om via je plat dak aan de renovatieplicht te voldoen

De renovatieplicht spreekt van isolatie voor je plat dak volgens de geldende EPB-eisen. Dit betekent isoleren tot een U-waarde kleiner dan 0.24. Dat is een mond vol. Maar deze technische informatie is eenvoudig te vertalen. De U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficiënt. De U-waarde bepaalt niet enkel het isolatiemateriaal dat nodig is. Het gaat ook over het type materiaal waaruit je plat dak gemaakt is. De U-waarde bekijkt dus het dak op zijn geheel en niet enkel de geplaatste isolatie. 

Isoleer je plat dak nog beter dan de renovatieplicht vereist

Je hebt een huis gekocht. Je hebt er je zuurverdiende spaarcenten in gestoken. Het is een project met veel werk aan. Dat wist je op voorhand. Vandaar ook de heel schappelijke aankoopprijs. De werken om aan de eisen van de renovatieplicht te voldoen staan op nummer 1 van je to do-lijst. Je zet de puntjes op de i en isoleert zoals gevraagd wordt. Maar denk zelf eens na over het volgende. Wat als je jouw plat dak nog beter isoleert dan gevraagd wordt? Wat als je al streeft naar een hoger energielabel? Hoewel de kost in eerste instantie hoger zal liggen dan voorzien, haal je hier enkel voordelen uit:

  • Je bespaart nog meer op je energiekosten dan met de basisisolatie, want
      • je bekomt in koude maanden een hoger warmtecomfort (de binnentemperatuur hoef je niet nodeloos op te drijven).
      • je houdt tijdens de zomer de warmte van je plat dak nog meer tegen (besparing op de airconditioning).
  • Je hebt minder last van geluid van buitenaf, betere akoestiek.
  • Je bent al voorzien op nog strengere isolatieregels tegen 2050.
  • Je huis is meer waard eens het af is.

Isoleer je plat dak voor de renovatieplicht én voor je portemonnee. Wees er snel bij om je investering sneller terug te verdienen, want je hebt op vandaag nog recht op premies van de Vlaamse Overheid.

>> KLIK en download de fiche energiepremies 2022

Contacteer EPDM-solutions.

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?