Renovatie is dé manier om de ruimte in Vlaanderen beter te benutten

Blog_Renovatie

Vlaanderen zet vanaf nu volop in op verdichting. Met meer op een kleinere oppervlakte wonen, zodat er ook in de toekomst voldoende open ruimte over blijft voor natuur en landbouw. Dat is perfect haalbaar. We beschikken zeker over voldoende bebouwde en verharde ruimte. Door de bestaande gebouwen en verharde ruimtes optimaal te benutten, wonen we allemaal wat dichter bij elkaar en ontstaan er terug typische kernen. Met alleen maar voordelen voor iedereen. Denk maar aan werk, scholen, winkels, openbaar vervoer,… Allemaal op wandelafstand. De rode draad doorheen deze verdichting? Renovatie. Want renovatie is dé manier om de ruimte in Vlaanderen beter te benutten. En om daarbovenop nog eens aan de energienormen voor de toekomst te voldoen. Wat betekent dit voor jou en je woning? Welke slimme investeringen kan je nu al doen in functie van deze bouwshift? We vatten het even samen.

Wat zijn verdichtingsprojecten?

Meer mensen, meer woningen, meer bebouwde ruimte. Dit is de trend die we de afgelopen decennia zagen in Vlaanderen. Wegens een gebrek aan duidelijke visie rond ruimtelijke ordening werd alles lukraak volgebouwd. Nu zien de beleidsmakers in dat het tijd is voor een volledige kentering. Anders blijft er nauwelijks nog open ruimte over. Vandaar de bouwshift, met het accent op verdichtingsprojecten. Dit staat voor het optimaal benutten van de al bebouwde of verharde ruimte om het stijgend aantal inwoners een woonplek te geven. Zonder de huidige open ruimtes vol te bouwen. Integendeel zelfs. Want het is net de bedoeling om nog meer open ruimte te creëren.

De bouwshift samengevat:

  • Dichter bij elkaar wonen
  • Minder verharde oppervlakte
  • Meer open ruimte en groen om de bewoners van de dichter bebouwde kernen ruimte te geven om te ontspannen, spelen en wandelen.

Waarom is de bouwshift nodig?

De bouwshift is in eerste instantie heel belangrijk voor het klimaat. De gevolgen van het lukraak verharden laten zich al jaren voelen. Overstromingen. Extreme hitte. Noem maar op. Door de kernen te verdichten, komt er ook ruimte vrij voor groen. Dit geeft regenwater voldoende kans om in de grond te sijpelen. Bovendien zijn het koele oases die hittegolven afzwakken.

In de kernen zelf gaan we bovendien veel efficiënter kunnen wonen. Verdichting lost heel wat mobiliteitsproblemen op, aangezien veel te vinden is binnen wandelafstand. Ook voor jezelf betekent dit heel wat tijdswinst. Stel je voor dat je al je boodschappen binnen wandelafstand kan doen. Hier win je op termijn ontzettend veel tijd mee.

Er is wel een belangrijke voorwaarde aan deze verdichting verbonden. Dat de woningen in de kernen energiezuinig ingericht worden. Idealiter zelfs energieneutraal of zelfs energiepositief. En dat er slim omgegaan wordt met kostbare zaken als regenwater en zonne-energie. Hoe minder er verloren gaat, hoe beter.

Wat betekent deze verdichting voor jou?

Woon je in een kern? Dan zit je al goed. Het is slim om verder te investeren in de energiezuinigheid en woonkwaliteit van je huidige woning. Zo is het isoleren en opnieuw laten bekleden van je plat dak een heel slimme investering. Dit verhoogt je wooncomfort en doet de waarde van je woning stijgen, aangezien ze klaar is voor de toekomst.

Woon je landelijk? Bekijk dan de optie om te investeren in een woning in stedelijk gebied. Dankzij de premies  van de Vlaamse Overheid is een renovatieproject heel interessant. Kijk vooral naar investeringen die de woning heel energiezuinig maken. Platte daken isoleren en renoveren. Zonnepanelen installeren. Ramen en deuren vervangen. Energiezuinige technieken gebruiken. Als je dit allemaal doet, is je woning gegarandeerd een slimme investering. Of het nu is om zelf in te wonen of te verhuren. Dankzij jouw toekomstgericht denkwerk maak je sowieso een goede zet.

Woning afbreken en heropbouwen? Doe dit niet in landelijk gebied. Want enkel in stedelijk gebied ben je zeker dat dit ook in de toekomst een gegeerde woning zal worden.

Klaar om toekomstgericht te renoveren en nu al in te spelen op de bouwshift? Wil je absoluut kwalitatief werk laten uitvoeren?

Contacteer EPDM Solutions voor de renovatie van jouw plat dak.

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan