EPDM dak ideaal voor de opvang van regenwater

EPDM dak ideaal voor opvang regenwater

Het valt niet meer te ontkennen. België droogt ondanks de vele regen uit. Er dreigt een tekort aan drinkwater. Het opvangen van regenwater is een middel om deze schaarste tegen te gaan. Maar is een EPDM dak ideaal voor de opvang van regenwater?

Moet je regenwater van je dak opvangen?

Het opvangen van regenwater is al jaren verplicht. Zowel voor nieuwbouw als voor herbouw gelden dezelfde regels. Een eengezinswoning groter dan 40 m² vereist een regenwaterput van minstens 5000 liter. Gaat het over een ander gebouw met een dakoppervlakte van meer dan 100 m², dan moet de regenwaterput 50 liter per vierkante meter dak opvangen met een maximum van 10 000 liter. Daarnaast hebben ook de provincie en de gemeentes eigen regels over de opvang van regenwater. Informeer dus overal goed voordat je aan je project begint. 

Waarom het regenwater via je plat dak recupereren?

Ook wanneer je niet verplicht bent een regenwaterput te installeren, is het heel interessant om toch een put te voorzien. Lees hier drie redenen om dit te doen:

  • Er zijn verschillende manieren om regenwater dagdagelijks te gebruiken. Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel water je verbruikt? Deze cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij geven je alvast een idee. Het verbruik per Belg ligt gemiddeld op 114 liter water per dag. De 24 liter voor bad en douche en 11 liter om te koken kan je niet door regenwater vervangen. Maar de overige 79 liter wel voor toepassingen als het toilet, de wasmachine of het poetsen van je woning of wagen. Ook de planten in de tuin lusten regenwater. Je spaart dus heel wat duur stadswater uit.
  • Je voorkomt overstromingen. Je regenwaterput is een buffer om overvloedige regenval op te vangen. Zo worden riolen niet overbelast en is er minder kans op overstromingen.
  • Je spaart wasmiddel uit. Regenwater is zacht water. Dat betekent minder kalk in het water, wat zowel voor je wasmachine als je was een meevaller is. En ook voor je portemonnee, want je hebt minder wasmiddel en wasverzachter nodig.
Wat is het effect van de dakbedekking op je regenwater?

De dakbedekking van je plat dak is de basis van de opvang van regenwater. Alles wat met het regenwater mee gaat zorgt voor vervuiling. Zo zijn er dakbedekkingen die het regenwater verkleuren. Of dakbedekkingen waar kleine deeltjes van los komen. Die stromen mee met het regenwater je regenwaterput in. Niet aangenaam om dit in je toilet of wasmachine te zien verschijnen.

EPDM Solutions werkt met EPDM-folie van het merk Firestone. Deze folie doet het regenwater niet verkleuren en geeft geen deeltjes af. Het resultaat is proper regenwater voor dagdagelijks gebruik.

Volg ons op Facebook of Instagram.

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?