7 weetjes over de renovatieplicht voor woongebouwen

7 weetjes over de renovatieplicht voor woongebouwen

Intussen beseft iedereen dat een energiezuinige woning alleen maar voordelen heeft. Maar weet dat er ook plichten zijn.
Wat houdt die renovatieplicht voor jou als koper van een woning in? Ontdek hier 7 weetjes over de renovatieplicht voor woongebouwen. 

Wist je dat… 
  1. je vanaf 1 januari 2023 verplicht bent je aangekochte woning met energielabel E of F binnen de 5 jaar te renoveren tot minstens energielabel D? 
  2. een EPC-label 10 jaar geldig is? 
  3. energiezuinigheid een steeds grotere rol speelt bij het bepalen van de waarde van een woning? 
  4. je zowel voor als na de renovatie het EPC moet kunnen aantonen? 
  5. het verplichte EPC bij verkoop sinds 2022 in een nieuw jasje zit met aanvulling van labels en aanbevelingen? Zo ken je direct de werkpunten van de woning. 
  6. het doel is om alle woningen tegen 2030 energiezuinig te maken? 
  7. Er heel wat financiële steun voorzien wordt om hieraan te voldoen, van renteloze leningen tot premies tot wel 50% van de gemaakte kosten via MijnVerbouwPremie? 
Hoe zit het met je plat dak en de renovatieplicht? 

Daken zijn een belangrijk item binnen de renovatieplicht. Logisch, want via een slecht geïsoleerd dak gaat de meeste energie verloren. Koop je een woning aan? Begin dan met het isoleren en renoveren van je daken en platte daken. Een investering die dankzij de premies goed betaalbaar is. En die je op enkele jaren tijd vlot terugverdient via je energiefactuur.  

Om het juiste energielabel te halen liggen normen vast. Voor jouw plat dak gaat dit over een U-waarde onder de 0.24. Dit cijfer toont aan in hoeverre jouw plat dak inclusief dakbedekking warmte doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Toch wordt dakisolatie vaak uitgedrukt in de R-waarde. Bij die waarde geldt het omgekeerde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter. De R-waarde vertelt hoe goed het isolatiemateriaal zelf isoleert. 

Het is uiteraard niet de bedoeling om dit zelf allemaal te onthouden. Bij een verbouwing komt al genoeg kijken. Laat dit denkwerk aan de experts over. Zij kennen de normen en weten welk isolatiemateriaal je nodig hebt om die te halen. 

Contacteer EPDM Solutions voor een plat dak dat voldoet aan de normen. 

 

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?