Weg met asbest, welkom EPDM en zonnepanelen op je plat dak

EPDM_Solutions_Asbest

Asbest, het is een pest. Want pas in 2001 werd de productie en het gebruik van asbesthoudende materialen verboden. Tot dan was het gebruik van dat ongezonde goedje in woningen dus de normaalste zaak van de wereld. Dateert jouw plat dak van voor 2001? Dan is de kans dat er in jouw plat dak asbest verwerkt zit dus groot. En dan zit je net als 280.000 andere woningen in Vlaanderen met een probleem. Want je mag geen zonnepanelen plaatsen. En mist zo de boot van de energietransitie, terwijl je er wel mee belastingen voor betaalt. Maak hier nu komaf mee. Weg met asbest, welkom EPDM én zonnepanelen op je plat dak.

Waarom geen zonnepanelen op je plat dak met asbest?

Je weet dat er asbest verwerkt zit in je plat dak. Dit zit netjes weggewerkt en vormt geen gevaar voor de gezondheid. Zolang het niet gebroken of doorboord wordt. Net daar zit het probleem. Want zonnepanelen moeten verankerd worden. En dat kan alleen door te boren. De wet is hierover dus heel duidelijk. In een dak met asbest mag absoluut niet geboord worden. En dus ook niet voor het plaatsen van zonnepanelen.

Er gaat veel geld verloren aan je plat dak met asbest

Onrechtstreeks verlies je veel geld aan je plat dak met asbest.

Ten eerste kan je geen hernieuwbare energie opwekken. Het is algemeen geweten dat je de investering in zonnepanelen snel terugverdient. Puur omdat je energiefactuur een pak lager ligt. Dat voordeel heb jij niet. Jij blijft verbruiken en betalen.

Ten tweede is een plat dak met asbest doorgaans minder goed geïsoleerd dan een plat dak zonder asbest. Het is nu eenmaal ouder en toen lagen de normen rond isolatie lager. Ook hierdoor verlies je geld. Want er gaat meer energie verloren.

Ten derde betaal je belastingen voor iets waar je zelf geen gebruik van maakt. Want elke Vlaming betaalt via de belastingen mee aan de energietransitie. Jij betaalt dus mee voor de premies van een ander, terwijl je zelf nergens beroep op doet.

Neem dus het heft in eigen handen. Investeer in een asbestvrij plat dak en investeer tegelijk in je toekomst.

Hoe maak je jouw plat dak asbestvrij?

Asbest in je plat laat je verwijderen door een erkend aannemer. Ten eerste omdat die het best opgeleid is om dit op een veilige manier te doen. Ten tweede omdat die aannemer tegelijk jouw plat dak op een degelijke manier isoleert en terug afwerkt. Jouw plat dak in een strak EPDM-pak maakt je klaar voor een mooie toekomst, met een lage energiefactuur en maximaal wooncomfort.

Welke werken aan je plat dak komen in aanmerking voor premies?

Via MijnVerbouwpremie krijg je tussenkomst voor:

  • Het verwijderen van asbest
  • Het plaatsen van nieuwe isolatie in je plat dak
  • Het plaatsen van waterdichte dakbedekking zoals EPDM

Komen er nog structurele mankementen naar boven, zoals onvoldoende draagkracht of risico op aantasting door zwammen of insecten? Dan krijg je ook een duwtje in de rug om deze problemen aan te pakken.

Voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw plat dak, kan je een premie van Fluvius aanvragen.

Wil je jouw plat dak klaarstomen voor de toekomst? EPDM Solutions staat voor je klaar, voor de werken van A tot Z en voor alle advies omtrent de premies.

Contacteer ons nu.

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?