Waarop letten bij sneeuw op je plat dak

Blog_Sneeuw

Het is niet te voorspellen of sneeuw ons dit jaar magische landschappen zal bezorgen. Het is wel zeker dat je jouw plat dak beter aan een grondige check-up onderwerpt voor het zover is. Want hoe mooi sneeuw ook is, als het zich ophoopt is de kans op lekken en schade groot. Waarop moet je letten bij sneeuw op je plat dak? En vooral, hoe kan je die lekken en schade voorkomen? We geven een antwoord op deze vragen.

De gevaren van sneeuw op jouw plat dak

We starten met het gewicht van sneeuw. Verse sneeuw is op zich luchtig. Een vierkante meter met een dikte van 1 cm weegt ongeveer 1 kg. Stel dat er 10 cm sneeuw op een plat dak van 100 vierkante meter ligt, dan weegt dit dus 1000 kg. Het grootste probleem ontstaat als de sneeuw overdag lichtjes dooit en terug bedekt wordt met een verse sneeuwlaag. Het dooien maakt de sneeuw steeds compacter en zwaarder. Jouw plat dak krijgt het steeds harder te verduren. Zeker bij oude platte daken in een slechte staat is er een risico op instorten.

Een tweede gevaar is het binnensijpelen van smeltwater langs scheuren in de dakbedekking of langs de randen van een dakraam. Sneeuw bevat een groot volume water. Het duurt soms dagen voor sneeuw helemaal gedooid is. Zelfs de kleinste scheurtjes of barstjes in jouw plat dak maken de doorgang voor dit smeltwater richting je leefruimte vrij. Je weet dat de sneeuw op je plat dak enkel verdwijnt door te smelten. Eens het insijpelt, duurt dit dus tot alles weg is. Er is geen stoppen aan. Ook dakramen zijn een zwakke plek. Als de afdichtingen niet 100% meer sluiten, krijg je water binnen.

Hoe sneeuwschade aan je plat dak voorkomen?

Regelmatig onderhoud en frequente inspectie van je plat dak is de beste manier om sneeuwschade aan jouw plat dak te voorkomen. De dakwerker controleert de dakbedekking, herstelt scheuren en barsten en controleert de afvoer en de goten. Zo is er geen plek waar het water kan binnensijpelen en stroomt het netjes weg. Bovendien heeft de expert oog voor zwakke plaatsen in de constructie. Hierdoor kan je op tijd jouw plat dak terug verstevigen. Plan dit onderhoud altijd vóór de winter in. Dan ben je voorbereid op hevige sneeuwval. En komt die sneeuw er dan toch niet? Dan zorgen de goede zorgen voor een langere levensduur van jouw plat dak en voor het voorkomen van andere problemen.

Onderhoud je dakramen goed. Kuis regelmatig de afdichtingen af. Controleer in welke staat ze zijn. Het is normaal dat het materiaal van de afdichting na verloop van tijd verweert. Zie je dat dit gebeurt? Of twijfel je aan de kwaliteit? Schakel dan een professional in om de afdichting te vervangen. Een kleine investering in vergelijking met de kosten die waterschade met zich meebrengt.

Wil je absoluut zeker zijn van een dak in topvorm tegen de winter? Schakel EPDM Solutions in.

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?