Hoe draagt het plat dak van je bedrijfsgebouw bij aan de renovatieverplichting?

Hoe draagt het plat dak van je bedrijfsgebouw bij aan de renovatieverplichting?

Maak je in 2022 jouw ambities waar en trek je met jouw bedrijf naar een ander gebouw? Hou dan zeker rekening met de renovatieverplichting bij de aankoop van een bedrijfsgebouw. Je leest het goed. Het gaat over een verplichting. Je moet sinds 1 januari 2022 jouw aangekocht bedrijfspand naar een beter energieniveau tillen. Voer de juiste werken door om binnen de 5 jaar na de overdracht minstens energielabel C te behalen. Wij gaan dieper in op de noodzaak om je plat dak te renoveren. Hoe draagt het plat dak van je bedrijfsgebouw bij aan de renovatieverplichting?

Renovatieverplichting als opstapje naar de energienormen van 2050

Dat CO2-uitstoot niet goed is voor het klimaat weet intussen iedereen. Tegen 2050 zullen alle gebouwen in Vlaanderen koolstofneutraal zijn. Koolstofneutraal betekent dat deze gebouwen helemaal geen CO2 meer uitstoten. Dit bereik je door jouw energieverbruik volledig te dekken met hernieuwbare energie.

Maar dit is nog de verdere toekomst. De huidige renovatieverplichting is een eerste stap richting 2050. Deze renovatieplicht geldt voor alle gebouwen die niet als woning dienen. Naast bedrijfsgebouwen gaat het dus ook over scholen, sporthallen,…

Wat houdt de renovatieverplichting in?

De Vlaamse Overheid maakt de opsplitsing tussen kleine en grote gebouwen. Beide types gebouwen moeten 5 jaar na het verlenen van de akte in orde zijn met de regels.

Bij kleine gebouwen moet je voldoen aan het minimaal opgelegde maatregelenpakket en moet je een EPC van C of hoger behalen.

Bij grotere gebouwen komt daar bij dat je vanaf 2023 een minimumaandeel van 5% aan hernieuwbare energie behaalt.

Wat is de bijdrage van jouw plat dak aan de renovatieverplichting?

Heel wat bedrijfsgebouwen hebben een plat dak met een grote oppervlakte. Het plat dak neemt dus een belangrijke plaats in bij de renovatieverplichting. Op welke manier helpt dakrenovatie jou om de norm te behalen?

  1. Plaats dakisolatie met een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K. Je hebt de keuze om jouw dak aan de binnenkant of aan de buitenkant te isoleren. Hou er rekening mee dat heel wat bedrijfsgebouwen aan de binnenkant gebinten of pilaren hebben. Dan is isolatie aan de buitenkant de enige optie om grondig te isoleren. Voldoe je aan alle voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor de dakisolatiepremie van €4/m².
  1. Ga voor duurzame EPDM-dakbedekking. Werk jouw geïsoleerd plat dak met EPDM af. Dit heeft alleen maar voordelen voor jouw bedrijfsgebouw:
  • EPDM komt in grote oppervlaktes en geeft dus een bijna naadloze dakbedekking. Hoe minder naden, hoe kleiner de kans op lekken.
  • EPDM is perfect geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen en voor het recupereren van regenwater. Zo streeft jouw bedrijfsgebouw onmiddellijk naar de energienormen van 2025.
  • Ga nog een stap verder en maak van jouw dak een ecologische biotoop. EPDM is de perfecte ondergrond voor een groendak.

Renoveer het plat dak van jouw bedrijfsgebouw met EPDM-solutions. Contacteer ons voor een vrijblijvend plaatsbezoek.

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?