Wat zijn de voordelen van een plat dak?

De voordelen van een plat dak

België gaat stilaan plat voor platte daken. Hoewel de zadeldaken nog steeds het straatbeeld bepalen, winnen platte daken aan populariteit.  Een plat dak wordt vooral geassocieerd met moderne, strakke nieuwbouwwoningen. Bij verbouwingen wordt de alom gekende ‘koterij’ achteraan vaak vervangen door een nette uitbouw met een plat dak. De tijd dat platte daken er vooral waren voor garages is verleden tijd. Waarom kiezen voor een plat dak? Wat zijn de voordelen van een plat dak? 

Een plat dak maakt korte metten met schuine kanten

Een schuine kant kan een gezellig hoekje voor een bed zijn. Toch heeft het meer nadelen dan voordelen. Naast het stoten van je hoofd, biedt een ruimte met een schuine kant weinig ruimte voor kasten. Ook al blijft de vloeroppervlakte hetzelfde, met een plat dak tonen en zijn de kamers effectief veel ruimer.

Beleving op je plat dak

Als je in je tuin staat, is er inderdaad weinig te zien van jouw plat dak. Waarom geen vleugje beleving toevoegen? Vraag even na bij jouw stad of gemeente of je een vergunning kan krijgen voor een dakterras. Of transformeer het in een groen dak. Bij een aanbouw geeft dit een prachtig uitzicht vanuit de bovenste verdiepingen van jouw huis. Een dakvenster of lichtkoepel geeft dan weer extra beleving naar binnen toe. Natuurlijk licht doet altijd goed als je binnen zit.

Opvang van helder regenwater via je plat dak

Het is niet de bedoeling dat regenwater op jouw plat dak blijft liggen. Als je dat ziet is het dringend aan onderhoud of vervanging toe. Een goed plat dak zorgt voor een snelle afvoer van regenwater. Met EPDM als dakbedekking blijft het regenwater helder. Hergebruik dit water in allerlei toepassingen, zoals de wasmachine of het toilet.

Zomers bakken onder je plat dak? Dat is verleden tijd.

Hoewel het op een winterdag moeilijk voor te stellen is, denken we bij een hete zomerdag onder een plat dak te vaak aan saunatemperaturen. Tegenwoordig worden platte daken zodanig geïsoleerd dat dit effect wegblijft. Bovendien beschermt deze isolatie de dakconstructie beter tegen uitzetten en krimpen. Combineer een geïsoleerd plat dak met zonnepanelen en je krijgt een duurzame oplossing op vele vlakken.

Voordelig voor de portemonnee

Het plaatsen van een plat dak vraagt minder materiaal en minder werk. Hierdoor is het een voordeligere oplossing dan een zadeldak, zonder aan kwaliteit te moeten inboeten. Bekijk dus bij jouw bouw- of verbouwproject zeker de optie om met een plat dak te werken. De moderne uitstraling krijg je er gratis bij.

Maak je plat dak top met EPDM

EPDM-dakbedekking is een materiaal met heel wat voordelen. De kwaliteit en duurzaamheid liggen veel hoger dan bij vele andere bedekkingen van platte daken. Door de extreme weerstand tegen UV-straling kan EPDM zeker 50 jaar meegaan. Bovendien is het perfect recycleerbaar. Het materiaal is in stukken van 15m breed en 30m lang opgerold. De plaatsing kan hierdoor meestal naadloos. EPDM blijft ook bij extreem lage temperaturen heel rekbaar. Zo past jouw dakbedekking zich steeds aan het gebouw aan.

Alles over platte daken in EPDM vind je ook op onze Facebook pagina.

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?