5 manieren om via je plat dak energie te besparen

5 manieren om via je plat dak energie te besparen

Energie besparen is tegenwoordig een must. Is het niet voor je portemonnee, dan is het zeker goed voor mens, dier en natuur. De regelgevingen rond bouwen en verbouwen leggen zelfs bepaalde normen op. En diverse premies en subsidies maken het extra interessant. Maar hoe begin je eraan om je huis grondig te isoleren? De eerste stap is in elk geval je dak. Want langs deze weg gaat de meeste energie verloren. Heb je een plat dak? Ideaal, want er zijn maar liefst 5 manieren om via je plat dak energie te besparen.

  1. De beste isolatie op je plat dak

Een plat dak is makkelijker te isoleren dan een hellend dak. Bij een plat dak gebruikt de vakman enkel harde isolatieplaten. Bij hellende daken gaat het vaak over glaswol of losse isolatie. Harde isolatieplaten hebben als groot voordeel dat ze volledig dicht zijn. Er zitten nergens gaatjes tussen het isolatiemateriaal waarlangs toch nog energie kan ontsnappen. Zo heeft jouw plat dak over de volledige oppervlakte dezelfde isolatiewaarde. Efficiënter dan dat kan niet.

  1. Tover je plat dak om tot een groendak

Een plat dak met EPDM-dakbedekking is ideaal voor het aanleggen van een groendak. En groendaken zijn een natuurlijke vorm van isolatie. De plantenlaag houdt zowel warmte binnen als hitte buiten. Gezellig warm in de winter. Heerlijk koel in de zomer. Zo is je groendak niet enkel mooi en goed voor de omgeving, maar spaart het jou ook heel wat energie uit.

  1. Groene energie van de zonnepanelen op je plat dak

Jouw plat dak is de perfecte plaats voor zonnepanelen. Zit jouw hellend dak slecht georiënteerd? Dan heb je dikke pech en zullen zonnepanelen niet renderen. Op je plat dak kan je zelf de oriëntatie voor de zonnepanelen bepalen. Richt ze naar de volle zonnekant en geniet van een toprendement.

  1. De eerste zonnestralen door je dakraam of dakkoepel

In ons Belgische klimaat zijn zonnestralen heel welkom voor wat extra warmte op frisse dagen. Plaats in je plat dak een dakraam of dakkoepel en krijg zo meer zonlicht binnen dan langs een gewoon raam. Bang voor hitte tijdens de zomer? Professionele zonnewering helpt je van dit probleem af.

  1. Bespaar energie met de EPDM-dakbedekking op je plat dak

EPDM-dakbedekking is niet alleen heel sterk en weersbestendig. Het is ook heel energie-efficiënt. En dit op twee manieren.

Ligt er een ballastlaag op de EPDM-dakbedekking? Dan is jouw dak op warme dagen 30 tot 40 procent koeler dan een ander dak. Airco’s verslinden energie. Bekijk dus zeker de optie om je dakbedekking aan te passen in plaats van te investeren in andere afkoeling.

Ligt jouw zwarte EPDM-dakbedekking in de zon? Dan absorbeert de folie op koudere dagen het aanwezige zonlicht. Zo geeft de winterzon jou binnen toch de nodige warmte.

Contacteer EPDM Solutions om energie te besparen met jouw plat dak.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Jouw plat dak perfect geïsoleerd en afgewerkt tot in de puntjes?

Vraag je gratis plaatsbezoek en offerte aan

Regelmatig tips in je mailbox?