Enkele termen over je plat dak eenvoudig uitgelegd

EPDM Solutions - plat dak in epdm in Sint-Niklaas

Elke goede schoenmaker kent zijn leest door en door. Dan vallen er al eens woorden die bij velen de wenkbrauwen doen fronsen. Het zogenaamde vakjargon dat voor elk denkbaar beroep bestaat. Goed gekend door iemand die in het vak staat, maar niet te begrijpen voor velen buiten het vakgebied. We geven het toe, ook wij bij EPDM-solutions gebruiken in ons enthousiasme vaak specifieke termen. Lees hier enkele termen over je plat dak eenvoudig uitgelegd.

Acrylaat voor een lichtkoepel in je plat dak

Acrylaat is kort uitgelegd een soort plastic. Een andere naam voor acrylaat is PMMA. Het is tien keer sterker dan glas van dezelfde dikte. Bovendien ondervindt dit materiaal weinig invloed van UV-stralen. Het verkleurt niet en blijft even transparant. Hierdoor is acrylaat een ideale materie voor lichtkoepels in een plat dak.

Anodiseren van de dakrand

Een plat dak wordt netjes afgewerkt met een dakrand. Deze dakranden bestaan vaak uit aluminium. Anodiseren is het behandelen van de oppervlakte van het aluminium. Zo komt er een harde laag op die de aluminium dakrand beschermt tegen slijtage.

Een badding in je plat dak

Een badding of batting is een speciale balk om platte daken mee te bouwen. Een badding is altijd gemaakt van naaldhout dat op een specifieke manier gezaagd wordt. De afmetingen zijn afhankelijk van de oppervlakte die ze moeten overbruggen om een stevig plat dak te voorzien.

Een bolrooster voor de afvoer in je plat dak

Het water van je plat dak wordt afgevoerd via een regenpijp. Als daarin vuil of bladeren samenhopen blijft het regenwater op je plat dak staan. Dit wil je absoluut vermijden. Een bolrooster zet je bovenaan in de regenpijp. Het rooster voorkomt dat vuil en bladeren in de afvoerbuis belanden.

CLS-latten als basis voor een lichtkoepel in het dak

CLS-latten zijn ook balken van dennenhout, maar worden op een andere manier gezaagd en geschaafd dan een badding. CLS-latten zijn ideaal om een ophoging te maken voor een lichtkoepel in een plat dak. Het is budgetvriendelijk en voorkomt het ontstaan van een koudebrug met warmteverlies of schimmels.

De dagmaat van je lichtkoepel

De dagmaat zegt hoeveel lichtinval je lichtkoepel creëert. Hoe groter de dagmaat, hoe meer natuurlijk licht in de ruimte onder je plat dak binnenvalt.

Volg ons op Facebook of Instagram.