Regelmatig onderhoud van jouw plat dak: meer dan gewoon gezond verstand

Regelmatig onderhoud van jouw plat dak

Sinds 2018 is het verplicht om 2 keer per jaar jouw dak aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. In geval van een lek of schade zal de verzekeringsmaatschappij jou daarvan een bewijs vragen. Daarbij is het voldoende om een document te kunnen voorleggen met daarop een datum en een lijstje van wat werd nagekeken. Maar los van deze verplichting is een regelmatig nazicht van je dak gewoon een kwestie van gezond verstand. 

Je spoort er tijdig kleine beschadigingen of lekken mee op en kan zo erger voorkomen. Heb je al een EPDM bekleding op je plat dak? Dan heb je al een voetje voor: EPDM is namelijk beduidend duurzamer en slijtvaster dan andere dakbedekking zoals roofing. Ook de UV-bestendigheid ligt een stuk hoger.

Door ons eenvoudig stappenplan te volgen, ben je helemaal in regel en ben je bovendien zeker van een langere levensduur van je plat dak: 
  • Verwijder vuil, mos en bladeren van het oppervlak en uit de waterafvoeren;
  • Controleer rondom en in de hoeken van het dak op slijtage;
  • Is jouw dak niet naadloos bekleed? Onderwerp de plaatsen waar het materiaal overlapt aan een extra inspectie;
  • Bekijk ook de randen van dakdoorvoeren;
  • Besteed ook de nodige aandacht aan dakvensters, lichtkoepels of lichtstraten. Dit zijn eigenlijk grote gaten in jouw dakconstructie en de afdichting is cruciaal voor de waterdichtheid;
  • Ga nauwkeurig het hele oppervlak van jouw dak na. Zijn er ruwe plekken? Is de bekleding verdund op bepaalde plaatsen?
  • Maak een eenvoudig document van deze zaken waarin je elke stap afvinkt. Vergeet niet om de datum te vermelden en het document goed bij te houden.

Heb je iets ontdekt dat je zorgen baart? Zag je een onvolkomenheid in je dakbedekking? Vertoont je dak hier en daar wat verouderingsverschijnselen?
Of ben je niet zo wild van het beklimmen van een ladder?

Nog meer handige tips vind je op onze Facebook pagina.