Onderhoud je plat dak tijdens de herfst

Onderhoud je plat dak tijdens de herfst

Het gezellige najaar komt er aan. Tijd om extra aandacht te besteden aan het onderhoud van je plat dak. Onderhoud je plat dak tijdens de herfst.

Waarom in de herfst je plat dak onderhouden?

Ten eerste is de zomer voorbij. Is je plat dak bedekt met roofing? Dan heeft het afgezien van de warmte van de zon. De roofing is minder elastisch en scheurt snel. Kijk tijdig voor herstel of ga ineens voor een nieuwe EPDM-dakbedekking. EPDM kan tegen extreme temperaturen. Het materiaal blijft elastisch en heeft veel minder kans op scheuren.

Ten tweede ziet je plat dak af van de weersomstandigheden in de herfst. De wind laat de vallende bladeren en takken op je plat dak neerkomen. Hierdoor is er gevaar voor verstopte afvoeren. De herfst is traditioneel een nat seizoen. Veel regenval in combinatie met scheuren of een verstopte afvoer betekent een groot risico op lekken.

Ten derde is het erg belangrijk dat je dak tiptop in orde is tegen de winter. De koude temperaturen zijn niet ideaal om herstellingswerken te laten uitvoeren. Water in barstjes in je dakbedekking bevriest en leidt tot scheuren. Zoals bij veel zaken geldt voor je plat dak het gezegde: beter voorkomen dan genezen.

Hoe onderhoud je jouw plat dak?

Het onderhoud van je plat dak hangt af van het type. Bij een warm dak zit de isolatie onder de dakbedekking. Bij een omkeerdak zit de isolatie boven de dakbedekking. Deze isolatie is dan bedekt met steentjes of tegels.

Het spreekt voor zich dat een warm dak beter te onderhouden is. De dakbedekking is zichtbaar. Je kijkt na of er barstjes, scheuren of blazen in de dakbedekking verschijnen. Zo kan je snel professionele hulp inschakelen voor het te laat is. Vooral bij blazen moet je snel handelen. Wellicht zit er dan al vocht onder de dakbedekking. Je wil niet dat dit vocht zijn weg vindt naar de binnenkant van je woning. Daarnaast verwijder je tijdens het onderhoud mos en bladeren. Zo voorkom je een verstopte afvoer. Overweeg de optie om een rooster voor de afvoer te plaatsen. Dan komt er enkel water in de afvoerbuizen terecht.

Bij een omkeerdak zie je de dakbedekking niet. Je kan enkel de beschermingslaag die op de isolatie ligt controleren. Verdeel de steentjes mooi over de isolatie. Verwijder ook hier mos en bladeren. Overweeg in dit geval toch een nieuwe dakbedekking. De kans op onderliggende problemen in de roofing is groot. Dit is pas zichtbaar als je binnen waterschade krijgt. Plaats EPDM boven op de isolatie voor een duurzaam resultaat.

Contacteer EPDM voor het onderhoud van je plat dak.

Volg ons op Facebook of Instagram.